Barion Pixel

Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhetsz. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Székhuzat varrás

Valószínű, ha statisztikát készítenénk, hogy melyik bútort nyúzzuk a legtöbbet egy átlagos lakásban, a szék toronymagasan nyerne. Nyilván ülünk rajta, ebédlőasztalnál, dolgozószobában. És tudjuk, hogy nem kéne, de sokszor pakolunk rá újságtornyokat vagy „csak egy pillanatra” a levesestálat, amíg a távirányítóért megyünk, és persze hogy akkor lökjük meg. Alszik rajta a macska, nyúzza a gyerek, vonszoljuk a szekrény mellé, hogy ráállva elérjük a legfelső polcot. 

Székhuzat varrás

Ezt általában egy jól konstruált darab jól túri, de a huzat az évek során hajlamos megadni magát. Főleg az éleken kopik ki, vékonyodik el az anyag. Az is előfordul, hogy átrendezzük a lakást, vagy a székek kerülnek új helyiségbe, ahol más a stílus, és a régi stílus bizony már nem illik az új helyre.

Ideiglenesen akár védő huzatként, akár új megjelenést biztosító alternatívaként jöhet szóba a székszoknya. Ezeket mindannyian ismerjük, legtöbbször esküvőkön látni őket, elegáns, sokszor masnival ellátott, tényleg kis szoknyákra emlékeztető ideiglenes huzatok. Ha mindenképp el akarjuk takarni a régi székhuzatot, és a székhuzat varrás vagy varratás még nem jöhet szóba akkor  ez egy olyan alternatíva lehet, ami ideiglenesen kisegít minket. 

Egy új székhuzat varrás előtt érdemes letesztelni, hogy a választott anyag, szín illik-e szobába, a többi bútorhoz. A kiválasztott anyagból egy kisebb-nagyobb mintát terítsünk az egyik székre, arra amelyik a leginkább középen van, legjobban látszik. Kicsit messzebbről, a szoba ajtóból tudjuk ellenőrizni, hogy a színek, formák vajon csak a katalógusban mutattak-e jól, vagy tényleg illenek a belső térbe. Az alapvető lakberendezési elveket tartsuk azért szem előtt. A sötét színek, nagy minták kicsinyítik a teret, a semleges, világos színek levegősebbé teszik ránézésre az elrendezést. Azt is fontos észben tartani, hogy egy már meglévő egységbe keresünk új elemet. Figyeljünk a harmóniára, hogy az újonnan választott szín, minta illeszkedjen a meglévő dizájnhoz. Ezért is fontos az anyagminta, terítsük rá a székre és nézzünk az egész szobára: jól néz ki együtt ez az egész?

A harmónia mellett érdemes a  minták, színek egyensúlyára is figyelni. Az új székhuzat varrás nemcsak technikai kihívás: egy kicsit újra berendezzük a lakást. Mindenképpen vigyünk haza egy darabot a kiválasztott huzatból vagy kérjünk anyagmintát a cégtől, ahonnan rendelni fogunk. Az igazán profi és vevő-centrikus vállalkozások fel is szokták ajánlani, hisz az ő érdekük is, hogy a vevő – ez esetben mi – igazán elégedett legyen a választással. 

A székhuzat varrása kivitelezhető házilag is, felkérhetünk egy szakembert, vagy megvásárolhatjuk a székünkre való huzatot készen is.

A házilagos kivitelezés elsőre jól hangzik, hisz pénzt spórolunk vele. Azonban, hacsak nem ez a szakmánk, akkor az első próbálkozások ritkán sikerülnek vállalhatóra. Ha nemcsak az első pár kukának gyártott darabot, hanem a ráfordított időt is figyelembe vesszük, nagyon hamar kiderül, hogy érdemesebb megvenni, mint házilag, napokig próbálkozni. 

Nemcsak szaktudás, hanem megfelelő eszköz is kell ahhoz, hogy a székhuzat varrás ne egy rémálmokba illő kudarc legyen. Ahhoz hogy erős, strapabíró anyagot tudjunk a székekre igazítani, olyan varrógép is kell, ami ezeket az anyagokat képes varrni. Kevés olyan háztartás van, ahol ipari gép található, kár a kis hobbigépet ezekkel a nagy, nehéz anyagokkal tönkretenni.

Ha ismerünk vállalkozót, aki varrással foglalkozik, megkérdezhetjük, hogy vállal-e székhuzat varrást is. Kevesen vállalják, ugyanazért amiért a házi kivitelezés is problémás: nem mindennapi kérés, kevesen gyakorlottak benne, illetve nem mindenki rendelkezik megfelelően erős géppel hozzá.

Ha tényleg profi eredményt szeretnénk érdemes körülnézni az interneten. Főleg akkor járhatunk szerencsével, ha népszerű gyártótól vettük a székeket is anno. Az IKEA-székekre például rengeteg szép, kész huzat kapható, és biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen illeszkednek majd. 

Ha találtunk olyan szolgáltatót, akinél körülnézve tetszik a kínálat, érdeklődjünk az anyagminta után is. Ha tapintásra, látványra is tetszik a választott darab, akkor nyugodtan vásároljuk meg. Az új huzatokkal az egész lakás megújul, frissebb lesz a kinézete. Ha igazán jól választottunk, ez a változás, új stílus a lelkünknek is jót fog tenni.